Sistemul de Pensii Corporative

Cum funcționează sistemul de pensii pentru firme? Ce oferă? Și sunt banii în siguranță?

Parcurgem cele mai importante întrebări și răspunsuri.

idoskori elszegenyedes nemetorszagban

Ce este o sistemul de pensii pentru firme?

Într-un sens clasic, sistemul de pensii pentru firme este serviciul voluntar al angajatorului. Printre altele, s-a creat din principiul că, “angajații trebuie să fie legați de companie”, spune Alfred Graf, specialist în asigurări la Asigurările ERGO.

Cu toate acestea, în ziua de azi, pensiile corporative sunt adesea finanțate numai de către angajat. În acest caz vorbim despre așa-numita compensare întârziată. În plus, există forme mixte în care angajatorul și angajatul contribuie, de asemenea, la sistem.

Cine este eligibil pentru asta?

Începând cu anul 2002, toți angajații au dreptul legal la o pensie corporativă de compensare. Acest lucru permite fiecărui angajat să transforme o parte din salariul sau bonusurile sale, cum ar fi prima de Crăciun sau banii de sărbători, într-o contribuție la o pensie corporativă și, prin urmare, să creeze o pensie suplimentară. Acest drept se aplică tuturor salariaților pentru care este necesară asigurarea legală de pensie.

Doriți să faceți un calcul personalizat pentru asigurarea dvs. de pensie?

Folosiți calculatorul nostru gratuit.

Cum funcționează compensația întârziată?

Pur și simplu, angajatul transformă o parte din salariul sau primele sale brute într-un fond de pensii. Spre deosebire de pensia privată, angajatul nu-și plătește contribuția, ci îi încredințează șefului această sarcină. Angajatorul decide asupra tipului de plată. Contribuțiile pot fi plătite intern sau extern, de exemplu în asigurări directe sau fonduri de pensii.

Care sunt avantajele compensației întârziate?

Angajații economisesc taxele și contribuțiile la asigurările sociale. Contribuțiile nu sunt deduse din impozitul net deja impozitat, ci din salariul brut. Astfel, statul finanțează sistemul de pensii. Din contribuția de 100 de euro, angajatul plătește o sumă de aproximativ 60 de euro, restul este plătit de stat.

Angajatorii pot beneficia, de asemenea, de sistemul de pensii corporative și, în multe cazuri, pot face economii pe cheltuieli auxiliare de plată. În unele cazuri, chiar salariile economisite vor plăti angajatului, prin reducerea costurilor suplimentare, pentru pensionarea companiei.

Sunt banii în siguranță?

Da. Chiar dacă angajatorul devine insolvabil, cel puțin banii încasați anterior sunt în siguranță. Spre deosebire de alte forme de pensii, de obicei, nu este posibilă plata unei pensii corporative înainte ca angajatul să atingă vârsta de pensionare. În foarte puține cazuri, există excepții de eligibilitate.

Alfred Gräf

Specialist în asigurări germane

Aveți întrebări?

Oferim mulți ani de experiență pe piața asigurărilor din Germania.
Căutați-ne cu încredere!

Suntem bucuroși să vă informăm prin e-mail și telefon, în fiecare zi
între 8:00 și 20:00!